Înscrieri


METODOLOGIE DE SELECȚIE
A PERSOANELOR CARE VOR FACE PARTE DIN GRUPUL ȚINTĂ
în cadrul proiectului ”Antreprenor în Romania!”
Contract POCU 89/3/7/107650

Cuprins:

I. Introducere

II. Importanța metodologiei de recrutare a beneficiarilor din grupul țintă vizat în proiect în vederea participării la cursurile de Competențe Antreprenoriale și la concursul de idei de afaceri

III. Etapele și principiile procesului de recrutare

IV. Dispoziții finale și anexe



Capitolul I. Introducere

1.1. Prezenta metodologie stă la baza procesului de recrutare a membrilor grupului țintă în cadrul proiectului prezentat în apelul POCU Diaspora Start Up. Apel POCU/82/3/7/Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană infiintate de romani din diaspora.
1.2. Prezenta metodologie are ca obiectiv identificarea și selectia obiectiva, transparenta, competitiva, deschisa accesului egal și nediscriminatoriu tuturor categoriilor de GT și oricarei persoane care corespunde conditiilor de apartenenta la GT și raspunde criteriilor de implementare ale proiectului.
1.3. Prezenta metodologie este întocmită în baza:
- Ghidului solicitantului – Orientari privind Accesarea finantarilor încadrul POCU 2014-2020
- Ghidului solicitantului – Condiţii specifice – pentru cererea de propuneri de proiecte Diaspora Start Up
1.4. Obiectivul general al  proiectului  este incurajarea antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu, prin susținerea îinființării de intreprinderi cu profil nonagricol în 7 regiuni de dezvoltare din România cu exceptia regiunii București Ilfov, de către românii din diaspora.
Prin proiect, ce se va derula pe parcursul a 36 de luni, se susține creșterea gradului de ocupare prin crearea a 25 de afaceri și minimum 50 de locuri de munca. Pe termen lung, proiectul vizează dezvoltarea culturii antreprenoriale prin transformarea antreprenoriatului într-o alternativă viabila de carieră în regiunile de implementare.
1.5. Grupul țintă al proiectului pentru formare antreprenorială este format din 206 persoane din diaspora cu vârsta cuprinsa între 18 ani și 64 de ani, care doresc să iniţieze o activitate independenta, non –agricola, în zone urbane,  pe teritorul Romaniei, cu exceptia localitatilor din regiunea Bucuresti –Ilfov.
1.6. Grupul țintă al proiectului pentru finantarea afacerilor prin ajutorul de minimis care include 25 de afaceri care trebuie să raspunda criteriilor de implementare a proiectului.




Capitolul II. Importanța metodologiei de recrutare a grupului țintă în vederea participării la cursurile de Competențe Antreprenoriale și la concursul de idei de afaceri

         Recrutarea grupului țintă este una dintre etapele esențiale în derularea proiectului, atragerea în activități a unor persoane motivate și cu inițiativă antreprenorială fiind factorul determinant pentru atingerea obiectivelor sale. Astfel, recrutarea reprezintă un proces de căutare, identificare, localizare și atragere a beneficiarilor din cadrul diasporei,  dintre care vor fi selectați cei mai competitivi, creativi, interesați să devină antreprenori și care corespund cel mai bine criteriilor de eligibilitate ale proiectului. Totodată, recrutarea este un proces public prin care oferta devine cunoscută celor interesați și reprezintă o comunicare în dublu sens: organizație – candidat și candidat - organizație.
Obiectivul fundamental al recrutării este identificarea unui număr suficient de mare de beneficiari care îndeplinesc condițiile de eligibilitate.
Recrutarea reprezintă preluarea efectivă din rândul persoanelor care au dovedit interes de a participa la proiect a celor care corespund corespund obiectivelor proiectului, din perspectiva pregatirii profesionale și a personalității, temperamentului, obiectivelor personale și aptitudinilor, precum și pregatirii profesionale sau a experientei în domeniul în care va activa firma, și care fac dovada compatibilității lor cu cerințele în vigoare menționate în cererea de finanțare.
În cadrul activității de recrutare vor fi aplicate tehnici și metode de identificare, contactare și selectare a beneficiarilor din grupul țintă în vederea atingerii obiectivului proiectului, de sprijinire a antreprenoriatului și de creștere a competențelor manageriale și antreprenoriale. Ca urmare a acțiunilor permanente de mediatizare a proiectului, în vederea identificării grupului țintă, experții implicați în proiect vor stabili zonele de acțiune, vor face deplasări în teren, vor prezenta date/informații privind activitățiile desfășurate, faptul că proiectul este cofinanțat din FSE, modul de lucru, cerințele și standardele profesionale general acceptate și vor face publice beneficiile proiectului.
Proiectul are un caracter bine definit și specific, activitățile propuse adresându-se, în mod special, categoriei de romani din diaspora care doresc sa initieze o afacere in Romania, in principal pe baza experientei si cunostintelor dobandite in strainatate, ca angajati, inclusiv ca persoane cu activitati independente.


Capitolul III. Etapele și principiile procesului de recrutare

3.1. Structura grupului țintă:
Grupul țintă al proiectului va fi format din:
Ø  206 persoane (someri, persoane inactive, salariati etc.- exclus tinerii NEETs) cu vârsta intre 18 și 65 de ani, care doresc să iniţieze o afacere.
Dintre acestia:
- 124 de persoane angajate, inclusiv persoane care desfășoară o afacere;
- 82 persoane șomere sau inactive.
Din grupul țintă vor face parte atât femei, cât și bărbați. Ponderea femeilor în grupul țintă va fi de 50%.
Persoanele din grupul țintă trebuie sa faca dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul încrierii în grupul țintă și au resedinta sau domiciliul în mediul rural sau în cel urban (adresa din Cartea de Identitate), într-una din cele 7 regiuni mai putin dezvoltate ale Romaniei, respectiv Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest  Oltenia, Centru, Sud-Est sau Sud Muntenia;
Nu vor face parte din grupul țintă tinerii NEETs (persoane care nu urmează o formă de învăţământ, o forma de formare profesionala şi nici nu au un loc de muncă) cu vârsta între 16 – 24 ani și pensionarii.
3.2. Activitățile la care vor lua parte membrii grupului țintă / oportunități pentru membrii grupului țintă:
a) Activități de formare antreprenoriala la care vor participa toți cei 206 membri ai grupului țintă în sistem on-line prin platforma de tip e-learning sau în sală de curs în România:
Ø Curs de Competențe Antreprenoriale, cu durată de 40 de ore compus din 16 ore parte teoretica ce vizează urmatoarele obiective: legislatia aplicabila în afaceri, în vigoare în Romania; managementul afacerii; strategia de dezvoltare a afacerii; marketing și promovare; analiza macroeconomica și plasarea pe piața; analiza cost-beneficiu; analiza organizatională; comunicare și tehnici de luare a deciziilor; planificarea resurselor și 24 ore alocate componentei practice ce se va concentra pe instruire în vederea elaborării și susținerii planului de afaceri.
Ø Curs de inovare sociala, dezvoltare durabilă, egalitate de șanse, imbunatatirea utilizarii TIC cu o durată de 24 ore.

b) Posibilitatea aplicării pentru o schema de finanțare de maximum 173 667 ron.
În cadrul prezentului proiect va fi dezvoltată o schemă de finanțare ce implică acordarea unor ajutoare de minimis de maximum 173 667 ron pentru 25 de noi afaceri. Acordarea acestor ajutoare se va face în urma unui concurs de planuri de afaceri, ce va fi organizat în baza unei Metodologii elaborate în acest sens. Cei 206 de membri ai grupului țintă vor elabora planuri de afaceri și au dreptul de a se înscrie în această competiție.

c) In perioada de pregătire a planurilor de afaceri experții partenerilor vor acorda consultantă colectivă si individuală pentru elaborarea de planuri de afaceri corespunzatoare criteriilor de selecție si indicatorilor proiectului. De asemenea vor verifica completitudinea dosarului ce va fi depus pentru evaluare.
d) Asistență integrată pentru dezvoltarea planurilor de afaceri. Cei 25 de viitori antreprenori ai căror planuri de afaceri vor fi selectate, vor beneficia nu doar de finanțarea de maximum 173 667 ron ci și de asistență în deschiderea și gestionarea afacerilor propuse in Romania. Astfel, experții implicați în implementarea proiectului vor oferi servicii de consiliere, consultanta, mentorat ulterior finalizarii selectiei planurilor de afaceri și vor monitoriza modul de derulare a activității respectivelor afaceri, în vederea propunerii de măsuri corective dacă situația va impune acest fapt.

e) Informarea si colaborarea cu diaspora privind dezvoltarea antreprenoriala printr-o platforma on-line. Platforma on-line va facilita crearea si consolidarea de parteneriate intre centre de afaceri, incubatoare tehnologice si de afaceri, clustere, hub-uri existente la nivel national/regional/ local pentru sustinerea oricaror persoane din diaspora interesate de resurse privind initierea si dezvoltarea de afaceri.

3.3. Identificarea grupului țintă
3.3.1. Promovarea proiectului ca suport pentru identificarea grupului țintă se va realiza prin: anunturi în presa și în mass media, sesiuni de informare a grupului țintă din Italia, intalniri cu cadrul retelei de asociații partenere din Italia, intalniri în cadrul parohiilor și bisericilor romanesti din Diaspora, promovarea prin intermediul site-urilor web www.adaf.ro, www.spiritromanesc.it, http://www.ipa.ro/, social media, etc. Informarea potenţialilor membri din întreaga Uniune Europeana va respecta principiul transparenţei şi al egalităţii de şanse.
3.3.2. Identificarea grupului țintă se realizează direct prin actiunile regionale de selectie a grupului țintă pe teritoriul Romaniei sau Italiei prin deplasarile în teritoriu a echipei de proiect, dar și prin contactarea de către posibilii beneficiari din întreaga Uniune Europeana ca urmare a promovării, publicității și diseminării continue a proiectului.
3.4. Informarea grupului țintă:
Candidații la statutul de membru al grupului țintă / membrii grupului țintă vor fi informați cu privire la:
Ø  Faptul că proiectul este cofinanțat din FSE prin POCU 2014-2020;
Ø  Obiectivele și activitățile proiectului;
Ø  Faptul că pot lua parte în mod gratuit la activitățile proiectului;
Ø  Beneficiile pe care le au ca parte a grupului țintă;
Ø  Condițiile de eligibilitate pentru a deveni parte a grupului țintă și pentru a-și păstra statutul de membri ai grupului țintă;
Ø  Criteriile pentru selecția planurilor de afaceri pentru finantare prin schema de minimis
Ø  Faptul că datele și informațiile personale furnizate odată cu completarea documentelor de înregistrare în grupul țintă vor fi prelucrate conform legislatiei in vigoare pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.
3.5. Condiții de eligibilitate a grupului țintă:
Poate deveni parte a grupului țintă orice persoană care:
a. intenționează să înființeze o afacere nonagricolă în mediul urban din Romania, cu exceptia localitatilor din regiunea Bucuresti-Ilfov.;
b. își are reședința sau domiciliul (adresa din Cartea de Identitate) în mediul rural sau în cel urban, în regiunile mai puțin dezvoltate ale României, respectiv Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est sau Sud Muntenia;
c. are vârsta de minimum 18 ani
d. poseda cetățenia romănă
e. poate face dovada rezidenței în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul încrierii în grupul țintă
f. demonstrează experiență antreprenorială prin documente de înființare a unei societăți comerciale în străinătate, precum și prin documente (ex: contract prestari servicii) care să ateste experiența specifică în domeniul în care dorește să inițieze o afacere prin intermediul programului,
sau
demonstrează capacitatea tehnică și profesională printr-un contract de muncă sau de colaborare ori alt document similar, în domeniul în care dorește să inițieze afacerea vizată în cadrul proiectului,
sau
demonstrează cunoștințele de specialitate prin documente recunoscute de statul român, care să ateste absolvirea de studii de specialitate în cadrul unor instituții de învățamânt superior din străinătate, ori prin alte documente ce certifică absolvirea unor cursuri de scurtă durată în domeniul în care dorește să inițieze afacerea vizată în cadrul proiectului.
h. Își exprimă consimţământul cu privire la utilizarea și prelucrarea datelor cu caracter personal; dovada se va face cu Declaraţia (pe proprie răspundere) de Consimţământ cu privire la utilizarea și prelucrarea datelor cu caracter personal;
i. Declară că nu a mai participat la un alt proiect finanțat din fonduri nerambursabile cu aceleași activități precum cele din proiectul nostru prin Declaratie de etica și evitare a dublei finantari;
j. Își exprimă intenția de a iniția o activitate independentă nonagricola în zona urbana a regiunilor de implementare a proiectului, în care va angaja minimum 2 persoane, ca urmare a participării la activitățile proiectului și va menține cele 2 posturi cat si angajati timp de cel putin 30 luni de la acordarea finantarii.
k. Nu se incadreaza în categoria de Tineri NEETs (persoane care nu urmează o formă de învăţământ, o forma de formare profesionala şi nici nu au un loc de muncă) cu vârsta între 16 – 24 ani și pensionari.
3.6. Selecția grupului țintă
3.6.1. Selecția grupului țintă se va derula în perioada 02 octombrie 2017- 30 iunie 2018. În situații de forță majoră, Managerul de proiect poate decide prelungirea acestei perioade.
3.6.2. Procesul de selecție a grupului țintă va ține cont de următorii factori, având aceeași importanță în procesul decizional:
- motivația persoanei de a derula activități antreprenoriale rezultată  din chestionarul de identificare nevoi antreprenoriale
- intenția candidaților de a iniția afaceri nonagricole în zone urbane în regiunile  de dezvoltare Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est sau Sud Muntenia cu exceptia regiunii Bucuresti-Ilfov;
- distribuția în funcție de statutul ocupațional a candidaților pentru a asigura participarea în cadrul activităților proiectului a minimum 124 de angajati, inclusiv persoane care desfășoară o activitate independenta și a 82 șomeri sau persoane inactive ;
- distribuția pe sexe a candidaților, pentru a asigura participarea atât a femeilor cât și a bărbaților la activitățile proiectului, conform celor asumate de către Beneficiar și Parteneri prin cererea de finanțare: 103 femei și 103 barbati
- intenția candidaților de a înființa o afacere a cărei activitati să se incadreze în una dintre cele de mai jos:
a. Măsuri ce promoveaza concret dezvoltarea durabilă prin dezvoltarea unor produse, tehnologii sau servicii care contribuie la aplicarea principiilor dezvoltarii durabile de catre intreprinderile finantate (se vor finanța 3 planuri de afaceri)
b. Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon și eficiență din punct de vedere al utilizării resurselor (se vor finanța 3 planuri de afaceri)

c. Promovarea inovarii sociale (se vor finanța 3 planuri de afaceri)
d. Utilizarea și promovarea TIC (se vor finanța 7 planuri de afaceri)
e. Consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si/sau inovarii (se vor finanța 3 planuri de afaceri)
f. Sectiunea G a codului CAEN- comert cu ridicata și cu amanuntul , repararea autovehiculelor și motocicletelor,cu exceptia grupei CAEN 452-Intretinerea și repararea autovehiculelor (se vor finanța 5 planuri de afaceri).
3.6.3. Toți candidații care doresc să facă parte din grupul țintă trebuie să se înscrie, într-o prima etapă, on-line, prin intermediul adreselor de email puse la dispoziție de către Beneficiar și Parteneri sau la sediile acestora. Înscrierea constă în trimiterea unui CV și completarea chestionarului de identificare nevoi antreprenoriale (online sau format hârtie), elaborate conform template-urilor aflate în anexele prezentei Metodologii și puse la dispoziție potențialilor candidați și online prin intermediul link-ului https://goo.gl/forms/pgWiXd8bfko0ek852
 3.6.4. Experții GT și parte din cei implicați în implementarea proiectului vor evalua aceste aplicații și, în funcție de gradul de motivație al candidaților precum și al factorilor și criteriilor prevăzute la punctele 3.5. pct și 3.6.2, vor lua decizia includerii sau neincluderii candidaților în grupul țintă.
3.6.5. Decizia de selecție in grupul țintă va fi comunicată candidatului prin email sau telefonic.
3.6.6. Candidații care primesc acceptul de a fi incluși în grupul țintă au obligația de a pune la dispoziția experților din cadrul proiectului documentele necesare finalizării înscrierii în grupul țintă.
3.6.7. Completarea documentației specifice pentru înscrierea în grupul țintă se va face de către persoanele selectate în prezența experților GT, în locațiile de implementare a proiectului, în orice altă locație stabilită de comun acord de către părți, online sau prin posta.
3.6.8. Pentru a fi declarat înscris în grupul țintă, un candidat trecut de prima etapă de selecție (evaluarea CV-ului și a chestionarului de identificare nevoi antreprenoriale) trebuie să pună la dispoziția echipei de implementare și să completeze următoarele documente:
- Carte de identitate /copie conform cu originalul (pentru a dovedi cetățenia română, localitatea de domiciliu în Romania și, după caz, vârsta)
- Dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul încrierii în grupul țintă conform Ordinului  500/21 martie 2016
- Copie după ultima diplomă de studii
- Certificat de naștere
- Certificat de căsătorie (dacă este cazul)
- Documente care atesta experienta antreprenoriala (Act constitutiv sau certificat constator firma din care să rezulte statutul de asociat/ administrator firma) precum și documente care să ateste experiența specifică în domeniul în care dorește să inițieze o afacere prin intermediul programului (contract prestări servicii în domeniul în care se inițiază afacerea)
sau documente care să ateste capacitatea tehnică și profesională (printr-un contract de muncă sau de colaborare ori alt document similar)
sau demonstrează cunoștințele de specialitate prin documente recunoscute de statul roman (diplome)
- Formular de grup țintă POCU
- Declarație consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal;
- Declaratie de etica si evitare a dublei finantari
- Declarație de disponibilitate pentru participarea la activitățile proiectului;
- Documente care să ateste statutul pe piața muncii
·         in cazul persoanelor angajate: adeverinta angajat
·         in cazul persoanelor somere sau inactive: declaratie apartanenta grup tinta
Formularele și declarațiile anterior enumerate sunt anexe ale prezentei Metodologii.
3.6.9. Experții GT și parte din cei implicați în implementarea proiectului vor centraliza și verifica documentele preliminare necesare întocmirii dosarului de grup țintă, vor solicita documentele lipsă și vor îndosaria actele persoanelor înscrise în grupul țintă. De asemenea, le vor pregăti în vederea raportării (scanare, completare registre) către Finanțator.
3.6.10. Inscrierea în grupul țintă a persoanelor este finala în momentul depunerii dosarului de inscriere complet ce respecta cerintele proiectului, în locațiile de implementare a proiectului, în orice altă locație stabilită de comun acord de către părți, online sau prin posta. Fiecare dosar de inscriere va avea înregistrată ora depunerii și va primi un număr de ordine din registrul unic special al grupului țintă.
3.7. Principii ale selecției grupului țintă:
3.7.1. Selecția GT se va face în odinea numarului din registrul unic special și orei înscrierii în program, dar ținând cont de îndeplinirea indicatorilor proiectului conform punctului 3.6.2.  și avand în vedere normele în vigoare ale UE cu privire la eliminarea oricărei discriminări.
3.7.2.Selectia persoanelor din grupul tinta se va face tinand cont de indeplinirea indicatorilor proiectului
 În determinarea grupului țintă al proiectului, precum și în elaborarea și implementarea proiectului, se promovează egalitatea de șanse, de gen, nediscriminarea, inovarea și incluziunea socială. Astfel, la constituirea grupului țintă, format din 206 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, nu se va face nici o deosebire, excludere, restricție sau preferință, indiferent de: rasă, etnie, limbă, religie, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată sau orice alt criteriu ce ar avea ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării în condiții de egalitate a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice etc.
3.7.2. Apartenența la o categorie vulnerabilă nu constituie criteriu de discriminare pozitivă în cadrul prezentului proiect.
3.7.3. Pe toată durata de implementare a proiectului transparența procesului de selecție și recrutare a participanților în grupul tință va fi asigurată permanent de către Beneficiar și de către Parteneri, prin intermediul profilului în social media al proiectului https://www.facebook.com/antreprenorinromania.diasporastartup/ si site-urile partenerilor.
Capitolul IV. Dispoziții finale și anexe
4. 1. Prezenta metodologie se aplică pe întreaga perioadă de derulare a procesului de recrutare și selecție a grupului țintă în perioada 02 octombrie 2017- 30 iunie 2018, sesiunile de cursuri se vor derula în perioada martie-august 2018, inscrierea pentru finantare a planurilor de afaceri va avea loc în perioada 01 mai-31 august 2018, selectia celor 25 de planuri de afaceri câștigătoare se va finaliza în luna septembrie 2018.
4.2. După finalizarea procesului de recrutare şi selecţie, în cazul în care rămân locuri neocupate, managerul de proiect poate decide organizarea unui nou proces de recrutare și selecție într-o nouă etapă, acesta derulându-se după aceleași reguli enunțate în prezenta metodologie.
4.3. Constatarea lipsei a cel puţin unui document dintre cele stabilite la capitolul 3.6.8 și/ sau necompletarea/completarea parţială a acestora precum și refuzul de a remedia situația, determină excluderea persoanei din grupul țintă.
4.4. Anexele atașate prezentei metodologii fac parte integrată din ea și vor fi utilizate întocmai de către experții implicați în procesul de înscriere a grupului țintă, în lipsa unei decizii din partea managerului de proiect care indică modificarea lor.
4.5. Datele de contact, adrese postale și email pentru comunicarea cu grupul țintă ale Beneficiarului și Partenerilor în proiect, sunt următoarele:

Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin  (leader parteneriat România)
Str. Amman 36, Bucureşti, sector 1, Bucureşti, România
Tel:  +40 21.210.10.42
Site web: www.adaf.ro


Associazione di Promozione Sociale Spirit Romanesc Onlus (partener 1 Italia)
Str. Teresa Boetti Valvassura, nr. 90, Roma, Italia
Tel: +39.320 4766189, +39.3496081761, +39.3802381977
Fax: +39.0687137858

 SC IPA SA (partener 2 România)
Sucursala Craiova, Str Stefan cel Mare, Nr 12, cod postal 200130 
Birou principal Bucuresti, Calea Floreasca 169, Bucuresti, Romania
Tel: +40251418882
Fax: +40251418882
E-mail :office@ipacv.ro
Site web : www.ipacv.rowww.ipa.ro


4.6. Prezenta metodologie poate fi supusa revizuirilor și imbunatirilor ulterioare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DOMENIUL IT ARE FACILITĂȚI FISCALE PENTRU ANGAJAȚI

Astăzi, 8 decembrie vă așteptăm la sediul operativ din Aprilia, via Cattaneo, nr 4